Regio’s

Italië kent 20 regio’s en is ongeveer 8 keer groter dan Nederland. Elk kenmerkt zich met een eigen karakter en fietsvriendelijkheid.
Onze selectie van regio’s is door eigen criteria gedaan:

  • geschikt voor MTB of Race
  • tranquilo op de wegen en omgeving
  • voor diverse fietsniveaus van geoefende klimmer tot vlakke weg rijder
  • aanwezigheid van bezienswaardigheden
  • het hebben van een wielerhistorie of lokale vedette
  • binnen 1 uur rijden van een luchthaven
  • gunstige (fiets)weersomstandigheden

Er is al een aantal regio’s aangedaan op de fiets, van de woeste Dolomieten tot de lange kustwegen in Ligurië en ‘vriendelijke’ Apennijnen.
Maar Italië is groot en nieuwe regio’s worden verkend en krijgen het keurmerk: SI o No.

Piemonte

Piemonte is een regio in het Noorden van Italië met vele gezichten. Bergtoppen en glooiende heuvels met wijngaarden, maar ook de uitgestrekte Po-vlakte behoren tot dit veelzijdige en uitdagende gebied. In het hart van Piemonte, de Langhe, wordt iedere wielrenner uitgedaagd alles te geven en zichzelf tot het uiterste te pushen. Prachtige vergezichten, stevige klimmen en goede wegen, een mooie combinatie om een geweldige fietsvakantie te beleven. Piemonte is goed te bereiken met de auto en ligt zo’n 1200 km van…

Lees meer


Piemonte is een regio in het Noorden van Italië met vele gezichten. Bergtoppen en glooiende heuvels met wijngaarden, maar ook de uitgestrekte Po-vlakte behoren tot dit veelzijdige en uitdagende gebied. In het hart van Piemonte, de Langhe, wordt iedere wielrenner uitgedaagd alles te geven en zichzelf tot het uiterste te pushen. Prachtige vergezichten, stevige klimmen en goede wegen, een mooie combinatie om een geweldige fietsvakantie te beleven.
Piemonte is goed te bereiken met de auto en ligt zo’n 1200 km van Utrecht. Ook het vliegtuig is een optie: vlieg op Turijn of Milaan en huur daar een auto.

Bekijk HIER de arrangementen in Piemonte.

Inklappen

Toscane

Toscane..droom weg bij de Cipressen, glooiende heuvels, de Chianti wijnen, Florence, Pisa en het fijne klimaat. Toscane of Tuscany is misschien wel de meest bekende regio van Italië. De regio biedt geweldige fietsmogelijkheden. In het noordelijk deel heb je de Alto Mugello met de geweldige bosrijke en ‘scherpe’ Apenpijnen. Terwijl je in het zuidelijk deel het natuurpark de Maremma hebt en Cala Violina, 1 van de 7 mooiste stranden van Italië. Op zowel de MTB als racefiets kun je je…

Lees meer

Toscane..droom weg bij de Cipressen, glooiende heuvels, de Chianti wijnen, Florence, Pisa en het fijne klimaat. Toscane of Tuscany is misschien wel de meest bekende regio van Italië.

De regio biedt geweldige fietsmogelijkheden. In het noordelijk deel heb je de Alto Mugello met de geweldige bosrijke en ‘scherpe’ Apenpijnen. Terwijl je in het zuidelijk deel het natuurpark de Maremma hebt en Cala Violina, 1 van de 7 mooiste stranden van Italië.
Op zowel de MTB als racefiets kun je je cultuur- en sporthart meer dan voldoende ophalen. De regio is ook uitstekend geschikt om je fietsvakantie te combineren met je gehele gezin. De vele excursies als naar Siena, San Gimignano of het eiland Elba, dat behoort bij Livorno en Toscane zijn opgenomen in de opties.

Bekijk HIER de arrangementen in Toscane

Inklappen

Le Marche

‘in 2009 de koninginnenrit van de Giro; Monte Nerone, Monte Catria en finish op de Monte Petrano’ Le Marche (de Marken) is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië en in het zuidoosten aan de Abruzzen en Lazio. Het landschap is erg gevarieerd, men zegt ook wel dat je in Le Marche, Italië in één regio aantreft. Le…

Lees meer

‘in 2009 de koninginnenrit van de Giro; Monte Nerone, Monte Catria en finish op de Monte Petrano’

Le Marche (de Marken) is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië en in het zuidoosten aan de Abruzzen en Lazio.

Het landschap is erg gevarieerd, men zegt ook wel dat je in Le Marche, Italië in één regio aantreft. Le Marche heeft een mediterraans klimaat met droge zomers. Vanaf de snelweg zie je voornamelijk bergen, bomen en wat huizen, maar rij je één km het land in, dan zie je het mooie wat de regio te bieden heeft.

Voor diverse niveaus is de regio uitdagend. Van de strakke kustwegen langs de Adriatische Zee tot aan de hoge pieken van de Apennijnen. De hoogste top van Le Marche is de Monte Vettore (2476m) in de provincie Ascoli Piceno. De Giro d’Italia heeft al verschillende keren de regio aangedaan. In 2009 stond de 237 km lange koninginnenrit door de regio op het programma. De laatste 100 km gaat achtereenvolgens over de Monte Nerone (1417m), Monte Catria (1558m) met de finish bovenop de Monte Petrano (1101m). In 2014 hebben de renners de regio van zuid naar noord doorkruist. Samen met Steven Rooks zijn wij hier te gast geweest.

Goed om te weten; onze accommodatie is dichtbij Acqualagna gelegen, dit is de beroemde truffelhoofdstad van de regio.

Naast de diverse lokale tochten, vindt elk jaar de GranFondo Straducale plaats. Een endurance cyclo die start in Urbino en een heel weekend duurt. Deze GranFondo is bedoeld voor de echte fietser die alles al heeft meegemaakt.

Bekijk HIER onze aanrader Le Marche.

Inklappen

Ligurië

‘al fietsend over de boulevard kom je Mooie Mario en Petacchi tegen, bere un caffe? ‘ Ligurië, ook wel bekend als de Bloemenrivièra, is één van de kleinste Italiaanse regio’s. De regio heeft een smalle strook kust met de Ligurische zee aan de ene kant en de Apennijnen aan de andere kant.  In Cinque Terre zijn de huisjes in en uit de rotsen letterlijk gebouwd. Dit decor is in 2015 het decor van de 4e etappe van de Giro. Door de gunstig…

Lees meer

al fietsend over de boulevard kom je Mooie Mario en Petacchi tegen, bere un caffe? 

Ligurië, ook wel bekend als de Bloemenrivièra, is één van de kleinste Italiaanse regio’s. De regio heeft een smalle strook kust met de Ligurische zee aan de ene kant en de Apennijnen aan de andere kant.  In Cinque Terre zijn de huisjes in en uit de rotsen letterlijk gebouwd. Dit decor is in 2015 het decor van de 4e etappe van de Giro. Door de gunstig gelegen kuststrook, is het hier erg goed vertoeven door het gehele jaar heen. Ook hoef je hier geen ervaren klimgeit te zijn, vanwege de kilometers lange vlakke kuststrook tot aan Viareggio, op de grens naar Toscane. Maar fiets je via de plaats Carrara een stukje het binnenland in dan krijg je direct te maken met de serieuze Appenijnen.

Kortom, een echte aanrader om een gecombineerde (familie)strandvakantie te vieren.

Bekijk HIER onze arrangementen in Ligurië

Inklappen

Emilia Romagna

‘in de uitlopers van de zeer dun bevolkte Alpi di San Benedetto kom je geen verkeer tegen’ De kustrook van Emilia Romagna staat bekend om de knusse havenplaatsjes. Maar voor de wielerkenner ook om de plaats Cesenatico. De voormalige geboorte- en woonplaats van Marco Pantani. Vlakbij het cafe van zijn vader is een Pantani museum opgericht na zijn dood in 2004. Zeker een aanrader wanneer je het gebied bezoekt. Regio Emilia Romagna is één van de grootste regio’s van Italië….

Lees meer

‘in de uitlopers van de zeer dun bevolkte Alpi di San Benedetto kom je geen verkeer tegen’

De kustrook van Emilia Romagna staat bekend om de knusse havenplaatsjes. Maar voor de wielerkenner ook om de plaats Cesenatico. De voormalige geboorte- en woonplaats van Marco Pantani. Vlakbij het cafe van zijn vader is een Pantani museum opgericht na zijn dood in 2004. Zeker een aanrader wanneer je het gebied bezoekt.

Regio Emilia Romagna is één van de grootste regio’s van Italië. De regio grenst aan de regio’s Veneto, Lombardije, Piemonte, Ligurië, Toscane, Le Marche en de zelfstandige republiek San Marino.

Fietsen kun je hier naar alle lust. Emilia Romagna heeft een nog onontdekt binnenland. Dit binnenland behoort tot de voormalige trainingsregio van Marco Pantani. De bergachtige omgeving is prachtig om te zien en te leren kennen met en zonder fiets. Elk jaar vindt door deze zeer bosrijke regio het event Pantanissima plaats. Een wielerevent dat zijn moeder ter ere van het overlijden van haar zoon heeft geïnitieerd.

Naast het wielerevent Pantanissima vindt in Emilia Romagna de oudste cyclo van Italië plaats, de Nove Colli. Het parcours lijkt op die van de Waalse Pijl en kent 2 afstanden. Tussen de ruim 12.000 deelnemers doen elk jaar steeds meer Nederlanders mee. Echt een cyclo die op je palmares thuis hoort!

Bekijk HIER onze arrangementen in Emilia Romagna

Inklappen